Zo maak je zelf een robuuste zandbak!

Heb je (klein)kinderen? Dan kan een zandbak in de tuin natuurlijk niet ontbreken! Volg dit stappenplan en maak indruk op je (klein)kinderen met een oogverblindende zandbak van hout. Ga je voor een variant mét of zonder deksel en kies je voor steigerhout of ander materiaal? Wij nemen graag de mogelijkheden met je door! Deze klus is eenvoudig uit te voeren; ook voor beginnende klussers. Helemaal als je het materiaal door ons precies op maat laat zagen!

Stap 1: Zandbak tekening

Het begint met een goede tekening! Hiervoor heb je inspiratie nodig, maar ook de gewenste maatvoering. Bepaal daarom wat het formaat moet zijn van de zandbak en maak op basis daarvan een tekening van dé ideale zandbak. De stelregel voor de minimale afmeting is 1.00 x 1.00 m en is zo’n 50 cm diep. Je kunt je natuurlijk ook even laten inspireren door een kijkje te nemen op Pinterest. Hier staan eindeloos veel voorbeelden!

Zandbak met deksel

Om de zandbak schoon en fris te houden is het aan te raden om een zandbak mét deksel te maken. Zo weet je zeker dat er geen bladeren of katten-cadeautjes in belanden; wel zo hygiënisch. Zorg er wel voor dat er lucht doorheen kan, zodat het zand de kans heeft om te drogen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat er schimmel ontstaat.

Zandbak met worteldoek

Wil je voorkomen dat er vanuit de grond onkruid omhoog komt? Plaats dan worteldoek voordat je het zandbakzand erin plaatst. Ook een goede optie: plaats eenvoudige stoeptegels op de bodem van de zandbak. Zo blijft het zand schoner en heeft onkruid haast geen kans om het licht te zien. En een combinatie van beide werkt natuurlijk het allerbeste!

Zandbak met zitplaatsen

Voor extra ontspannen speelplezier kun je zitplaatsen in de zandbak creëren. Maak de randen hiervoor iets breder of plaats cirkels of driehoeken in de hoeken. Bij OPMAATZAGEN.nl laat je die vormen direct op maat zagen! Bekijk hier alle vormen die wij kunnen zagen.

Stap 2: Materiaalkeuze

Een zandbak staat buiten en heeft veel te verduren; vocht, temperatuurwisselingen en UV-licht. Dit zorgt ervoor dat het belangrijk is om een materiaalsoort te kiezen dat bestendig is tegen deze weersinvloeden. Wij geven een paar opties.

Zandbak van steigerhout

Steigerhout is gemaakt van vurenhout en is een robuust en stevig materiaal. Het werd oorspronkelijk gebruikt in de bouw voor het maken van steigers. Het materiaal is geschikt voor buiten, maar vraagt voor een langer behoud van het materiaal om een goede behandeling. Denk hiervoor aan een goede beits of lak.

Ruw vurenhout

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Ook betekent dit, dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. Voor een echte stoere uitstraling dus! De plank heeft een breedte ongeveer 20,0 cm. De breedte kan echter afwijken van 18,0 cm tot en met 20,3 cm. De dikte varieert tussen 28 en 32 mm. Als je in de tool 20,0 cm voor de breedte of 30 mm in de dikte kiest kan het dus zijn dat het resultaat een beetje afwijkt.

Betonplex zandbak

Betonplex hardhout is een echte krachtpatser. Het bestaat uit multiplex hardhout met een kunststof laag aan de boven- en onderkant, die de plaat geschikt maakt voor veel toepassingen. De plaat is geschikt voor intensief gebruik en gebruik buitenshuis. Let wel op de kopse kanten, bij gebruik in vochtige omstandigheden moeten deze wél behandeld worden.

Toepassingen van betonplex

Door de kunststof laag aan beide zijden, kan betonplex hardhout wel tegen een stootje. Betonplex wordt van oudsher gebruikt voor bekistingen om beton in te storten. Daaraan dankt het zijn naam. Maar omdat de kunststof laag erg sterk en watervast is, kan het ook heel goed voor andere toepassingen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de bekleding voor in een bedrijfswagen, een luik naar de kelder, maar ook een zandbak van betonplex hardhout!

 

MDF Exterieur

MDF is één van de meest populaire soorten plaatmateriaal. Het kan voor ontelbare projecten gebruikt kan worden. MDF Exterieur is de beste keuze voor projecten buitenshuis.

Het bewerken van MDF

Het behandelen van MDF Exterieur is erg belangrijk voor de watervastheid. Dit doe je door het materiaal eerst te gronden en vervolgens af te lakken met een lak die geschikt is voor toepassingen buitenshuis. De kopse kanten kunnen het beste behandeld worden met randsealer, voordat je ze gaat gronden. Bekijk hiervoor onze klustip: De kopse kanten van MDF strak lakken.

Zandbak op maat laten zagen

Wij helpen je graag bij de uitvoering van deze klus! Bestel de benodigdheden direct op maat gezaagd en laat het thuis bezorgen. Hoe handig is dat?!

Bestel jouw hout en plaatmateriaal online!