- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Zelf een trapkast maken
Zelf een trapkast maken
Wil je zelf een trapkast maken? Maak de open ruimte onder je trap dicht en maak er een kast van. Of richt je bestaande trapkast efficiënter in met een nieuwe kastindeling. Een andere vorm van een trapkast is een op zichzelf staande kast die je ook als trap kunt gebruiken. Wat je plan ook is, in dit artikel leggen wij je uit hoe je zelf een trapkast maakt en delen we inspirerende DIY projecten met je voor deze klus!
In dit artikel:
- Hoe maak je zelf een trapkast?
- Welke spullen heb je nodig om een trapkast op maat te maken?
- Hoe maak je een tekening of schets voor een trapkast
- Welke soorten trapkasten zijn er
- Welk hout gebruik je voor een trapkast
- Hoe verbind je de plaatmaterialen van een trapkast
- Voorbeelden van trapkasten van onze klussers
- Ga aan de slag met jouw eigen trapkast op maat
Hoe maak je zelf een trapkast?
De ruimte onder de trap is ideaal om een kast van te maken. In veel huizen zien we een trapkast terug om huishoudelijke spullen, etenswaren en bijvoorbeeld de stofzuiger in op te bergen. Maar, een trapkast kan ook een op zichzelf staande trap zijn, met een kast erin.
In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een trapkast maakt en delen we inspiratie van onze klussers met je. Zij gingen je namelijk al voor met soortgelijke DIY projecten.
Het hout voor je trapkast bestel je precies op maat gezaagd bij OPMAATZAGEN.nl. In onze webshop vind je een breed assortiment aan houtmateriaal voor elke klus. Denk aan MDF, multiplex, triplex, OSB, betonplex en veel meer. Het grote voordeel van hout van OPMAATZAGEN.nl is dat we het op de milimeter nauwkeurig gezaagd bij je thuis bezorgen. Zo kun jij je volledig concentreren op het monteren van het hout voor je trapkast.
Welke spullen heb je nodig om een trapkast op maat te maken?
Voordat je aan de slag gaat met jouw trapkast, is het handig om een aantal spullen klaar te leggen. Denk aan de volgende materialen:
- Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor een nauwkeurige schets van de trapkast
- Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
- Houtlijm en eventueel deuvels of lamello’s: is wellicht nodig om diverse delen van je trapkast stevig met elkaar te verlijmen
- Grondverf en lak: vrijwel alle houtsoorten van OPMAATZAGEN.nl moeten nog afgewerkt worden - eerst gronden, dan lakken
- Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, met een grove of kleine korrel
- Rolmaat: heb je nodig om de maten op te meten en je hout af te tekenen
- Waterpas: om de planken in de trapkast netjes waterpas te maken
- Schroeven: om de verschillende houtmaterialen aan elkaar te verbinden
Heb je nog niet alles in huis? Bekijk ook de accessoires die je bij je project mee kunt bestellen.
Hoe maak je een tekening of schets voor een trapkast
Heb je al een idee hoe je trapkast eruit moet komen te zien? En weet je al ongeveer hoe je de constructie wilt gaan vormgeven? Voor een kast onder de trap kun je bijvoorbeeld denken aan een constructie met legplanken en een deur, maar je kunt ook een verrijdbare kast overwegen.
Is het de bedoeling dat je trapkast ook als trap gebruikt wordt? Houd dan rekening met de draagkracht van de constructie. Daar gaan we verderop in dit artikel dieper op in.
Door dus eerst een schets te maken krijg je alvast wat meer inzicht in dergelijke zaken en denk je goed over je DIY project na. De schets werk je uiteindelijk uit in een tekening, met daarbij tot op de mm nauwkeurig de maten van alle materialen.
Deze exacte maten heb je nodig om bij OPMAATZAGEN.nl het hout op precies de juiste maat te bestellen. Voorzie ook elke plank van een uniek kenmerk, dat scheelt je hoop puzzelwerk zodra het hout bij je is thuisbezorgd.
Een tekening kun je gewoon op papier maken. Met potlood, een liniaal en een gummetje. Maar, je kunt ook een 3D programma, zoals SketchUp of FreeCAD, gebruiken.
Welke soorten trapkasten zijn er
Bij de DIY projecten van onze klussers zien we een tweetal soorten trapkasten terugkomen: de voorraadkast onder de trap en de losse trapkast met opbergvakken. De eerste variant wordt onder een bestaande trap gemaakt. De tweede variant is een trap op zichzelf. Welke ga jij maken?
Voorraadkast onder de trap
In veel huizen is de ruimte onder de trap ongebruikt. Daar kun je mooi een voorraadkast van maken. Dat levert een hoop opbergruimte op. Het ligt voor de hand om dan een aantal legplanken in je trapkast te monteren. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in ons artikel over het maken van legplanken.
Een deur maken voor een trapkast
Wil je je trapkast afsluiten met een deur, zodat je niet tegen de spullen aan de binnenkant hoeft aan te kijken? De eerste stap bij het maken van een deur is het nauwkeurig opmeten van de opening van de trapkast. Houd wel iets speling (bijvoorbeeld 2 mm aan alle kanten) over, zodat de deur zeker kan sluiten. Laat voor de zekerheid iemand jouw meting nameten, dan weet je zeker dat je geen kostbaar foutje maakt.
Met de exacte maten kun je een deur bij ons precies op maat laten zagen. Je kunt hout bij ons in vele vormen laten zagen, ook in bijvoorbeeld een driehoek. Ideaal voor de kleine openingen onder de trap.
Zorg dat je de binnenkant van de trapkast netjes afwerkt met regelwerk waar de deur tegenaan kan vallen. Vervolgens kun je de deur met scharnieren bevestigen aan de trapkast. Plaats er een handgreep op en werk de deur netjes af.
Losse trapkast met opbergvakken
Je kunt ook een trap maken die tegelijk als kast fungeert. Bijvoorbeeld om bij een vliering of een hoogslaper te komen. In dat geval moet je rekening houden met de draagkracht en de verankering van de trapkast.
De draagkracht van een losse trapkast
Als je op de trapkast moet kunnen lopen, wil je zeker weten dat je trap voldoende draagkracht heeft. Je kunt online verschillende rekenhulpen vinden waarmee je de draagkracht van je constructie kunt berekenen.
Soms is gezond verstand ook voldoende, maar die inschatting kun je het beste zelf maken. Zorg in elk geval dat je de verschillende onderdelen van de trap stevig met elkaar verbindt met behulp van schroeven, deuvels en lijn. Gebruik in elk geval een houtsoort met voldoende constructieve draagkracht, zoals multiplex of underlayment.
De verankering van een losse trapkast
Een belangrijk onderdeel van een losse trapkast is de verankering in de muur. Zorg dat de trap niet kan omvallen en bevestig de trap, met bijvoorbeeld stevige keilbouten, in de muur. Dit kun je op meerdere plaatsen doen.
Welk hout gebruik je voor een trapkast
Welk hout gebruik je voor een trapkast? Bij OPMAATZAGEN.nl kun je terecht voor een uitgebreid assortiment met verschillende soorten hout, zoals betonplex, MDF, multiplex, OSB en
meubel- en timmerpanelen.
De volgende materialen zien we vaak terug bij trapkasten van onze klussers:
MDF
MDF is erg veelzijdig en makkelijk te bewerken. MDF-platen behoren tot de familie van de vezelplaten: de plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. MDF kun je mooi afwerken voor een strak eindresultaat.
Multiplex
Multiplex is geschikt voor decoratieve, maar ook voor constructieve doeleinden. Dit materiaal kun je dus prima gebruiken voor een trapkast. Multiplex platen bestaan uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd waardoor de plaat erg sterk wordt. Hierdoor zijn de kopse kanten van dit materiaal fraai om te zien en kunnen deze prima in het zicht gehouden worden.
Hoe verbind je de plaatmaterialen in een trapkast
Om het hout in je trapkast goed met elkaar te verbinden, kun je verschillende technieken toepassen. We bespreken hier vier veel voorkomende methodes.
Schroeven
Materialen kun je simpelweg aan elkaar vastschroeven. Denk erom het hout eerst voor te boren en de schroefgaten netjes af te werken met plamuur.
Hoekverbindingen
Door hoekverbindingen te gebruiken, schroef je verschillende manieren snel aan elkaar vast. Het is een praktische oplossing die wat minder mooi is. En daarom vooral aan te raden als de constructie uit het zicht is, zoals in een afgesloten trapkast.
Deuvels
Het gebruik van deuvels is vooral aan te raden wanneer je trapkast constructief sterk moet zijn. Met deuvels creëer je onzichtbare verbindingen die ontzettend sterk zijn. Je tekent eerst de boorgaten af en boort met een deuvelboorset gaten in het hout. Vervolgens gebruik je een beetje houtlijm om de deuvels en de planken met elkaar te verbinden.
Lamello’s
Lamello’s zijn groter dan deuvels en zorgen voor een nog sterkere verbinding. Je hebt wel een freesmachine nodig om de sleuven voor de deuvels in het hout te fresen.
Voor een mooie blinde bevestiging kun je je houtmateriaal door ons in verstek laten zagen. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie.
Voorbeelden van trapkasten van onze klussers
Onze klussers hebben al wat ervaring met het maken van trapkasten. Ze deelden hun projecten met ons en hier kun jij je weer mooi door laten inspireren.
Kleine trapkast met deurlades
Klusser Linda maakte deze mooie trapkast met deurlades van multiplex berken. Haar aanpak was praktisch en slim. Eerst bestelde ze de vloerplaten op maat en daar heeft ze wielen onder gezet. Vanaf deze basis heeft ze met karton de maatvoering van de overige benodigde houtmaterialen uitgemeten. Slim! En het resultaat is erg mooi!
Voorraadkast van multiplex
Jimme maakte deze voorraadkast onder de trap. Hij creëerde veel verschillende vakken van verschillende hoogtes en zelfs een flessenrek. De ruimte wordt perfect benut zo!
Voorraadkast door beginnende klusser
Klusser Martin hikte jarenlang aan tegen dit DIY project. Maar, het is hem toch gelukt om een mooie trapkast in elkaar te klussen. Hij gebruikte een MDF achterplaat met daarop latjes, waar de planken (door ons in verstek gezaagd) op zijn geplaatst. Er zit zelfs een luikje voor kampeespullen in!
DIY trapkast met opbergvakken
Deze prachtige trap is gemaakt door klusser Rutger om op de vide te komen. De opbergvakken in de kast zijn van verschillende formaten, maar wel zo dat er overal een standaard IKEA lade of mand in past.
Dankzij het gebruik van deuvels en schroeven is de kast sterk genoeg om op te staan. Het geheel is netjes afgelakt en ziet er strak uit!
Trapkast van multiplex berken
Deze mooie trapkast, voorzien van lade en deur, is van klusser Menno. Lees vooral even zijn DIY project om inzicht te krijgen in hoe hij deze mooie klus heeft aangepakt.
Trap met kastvakken voor hoogslaper
Deze trapkast is een lust voor het oog. De kinderen van klusser Wouter kunnen zo makkelijk in hun hoogslaper klimmen en er is een boel opbergruimte ontstaan. Wouter gebruikte multiplex berken en monteerde dat met deuvels en schroeven. In zijn werktekening (te zien bij het project) heeft hij rekening gehouden met krachtafdracht.
De trapkast is bovenaan verankerd voor de veiligheid.
Klein deurtje voor trapkast
Heb je zo’n klein hoekje over onder je trap? Doe dan wat klusser Patrick deed en maak er een deurtje voor. Uiteraard met een mooi op maat gezaagde MDF driehoek van OPMAATZAGEN.nl!
Ga aan de slag met jouw eigen trapkast op maat
In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je een trapkast op maat kunt maken. We deelden ook inspiratie van onze klussers met je. Hopelijk kun je nu aan de slag met het uitdenken, tekenen en monteren van je eigen trapkast.
Het hout voor deze klus bestel je tot op de mm nauwkeurig gezaagd bij OPMAATZAGEN.nl. Kies je voor MDF, multiplex of ga je toch voor het stoere OSB?
Veel plezier met het maken van een trapkast op maat!