HDF

Thuiswinkel Waarborg

HDF is het relatief onbekende broertje van MDF, één van de meest populaire en veelzijdigste soorten plaatmateriaal. Ondanks de vele overeenkomsten heeft HDF een hele eigen set met interessante en onderscheidende kenmerken. Het materiaal is gemakkelijk te bewerken, makkelijker te schilderen en splintert bijvoorbeeld niet.

Lakboard
Lakboard
HDF Zwart
HDF Zwart

HDF: wat is het?

HDF is de afkorting voor High Density Fibreboard. Een HDF-plaat is in alles hetzelfde als MDF, maar het heeft een hogere dichtheid doordat de vezels onder hogere druk worden samengeperst. Deze vezelplaten zijn zeer gelijkmatige plaatmaterialen op houtbasis, gemaakt van fijne houtvezels. De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijm en tot een heel plaat samengeperst. Daar waar plaatmaterialen met een homogene dichtheidsverdeling en een zeer stabiel oppervlak nodig zijn, biedt HDF de uitkomst.

De opbouw van HDF platen

HDF platen kenmerken zich door de hogere dichtheid in vergelijking met het gangbare MDF. In de praktijk is dit 700 tot 800 kg/m3. Het product wordt onder een hogere druk samengeperst en bevat meer en kleinere vezels. HDF-platen hebben daardoor hogere buigsterkte, druksterkte en hardheid dan normaal MDF, zoals een hogere uittrekweerstand van schroeven en een hogere buigsterkte.

Eigenschappen van HDF

HDF plaatmateriaal biedt veel interessante voordelen. Doordat HDF gefabriceerde platen zijn, zijn diverse eigenschappen aan de platen toegevoegd en is er een complete HDF familie ontstaan. Over het algemeen kan je stellen dat HDF platen sterke platen zijn die voor veel projecten ingezet kunnen worden. Daarbij is het zeer goed bewerkbaar en makkelijk op maat te zagen of frezen. Zowel met de hand als machinaal. Zo kan het eenvoudig worden gefreesd in de meest uiteenlopende vormen.

Daarnaast splintert dit materiaal niet, doordat het bestaat uit een vezelstructuur die zeer fijn is. Je kunt alle verbindingssystemen gebruiken voor HDF platen en vrijwel alle diktes HDF zijn sterk genoeg voor constructieve interieurtoepassingen.

Waar hout- en plaatmateriaal in vochtige omstandigheden en bij temperatuurverschillen kunnen vervormen, is HDF een van de stabielste plaatmaterialen. Waar timmerpaneel, massief en multiplex krom zal trekken in vochtige omstandigheden en bij temperatuurverschillen, wordt HDF minimaal beïnvloed. Wel zijn de randen van HDF platen kwetsbaarder voor vocht dan andere plaatmaterialen. Hierdoor is het belangrijk de randen extra aandacht te geven en deze af te werken met een randsealer wanneer je voor HDF plaatmateriaal kiest. 

Daarnaast heeft HDF een hoge buigsterkte waardoor ook het breekpunt zeer hoog ligt. Het breekpunt ligt zeer hoog en je profiteert van een uitzonderlijke slijtvastheid. Het verzinken van schroeven in MDF is eveneens zeer eenvoudig.

Soorten HDF

HDF kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het configureren van jouw plaatmateriaal. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. Wij hebben diverse diktes MDF in ons assortiment. Zo hebben wij HDF in 8 mm en 13 mm dikte. Wij bieden HDF aan in de kleur zwart en het product wordt gratis voor je op maat gezaagd!

Bekijk hier ons assortiment aan HDF plaatmateriaal:

Klustips voor het monteren en afwerken van HDF

HDF is door de hoge dichtheid van het product erg makkelijk te bewerken en frezen! De hoge dichtheid zorgt er ook voor dat het materiaal minder verf absorbeert. Hierdoor is HDF gemakkelijker te verven in vergelijking met MDF. 

HDF kan gemakkelijk bevestigd worden door te schroeven. We willen adviseren om hierbij wel 25 millimeter van de randen weg te blijven om zo de kans dat het product breekt of scheurt zo klein mogelijk te maken. 

Veelgebruikte toepassingen voor HDF

HDF wordt regelmatig toegepast als de ondersteuning van de toplaag van een laminaatvloer. Door de hogere dichtheid is HDF geluiddempend. Een ander bijkomend voordeel van de hogere dichtheid is dat het product vochtwerender is dan MDF. Het vochtwerende karakter maakt HDF weer een veel gebruikt materiaal bij het realiseren van onderdelen van keukens zoals keukenkastjes. Naast bovengenoemde toepassingen wordt HDF ook gebruikt voor deuren, meubels, wand- en plafondpanelen en in de interieurbouw.

Alternatieven

Een passend alternatief voor HDF is uiteraard MDF! Omdat MDF minder goed te schilderen is als HDF, is MDF lakdraagfolie een passend alternatief! Ben je op zoek naar een product met vergelijkbare producteigenschappen, maar wil je bijvoorbeeld een houtnerf? Neem dan een kijkje bij ons ruime multiplex aanbod! alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd of gefreesd. Vind de ideale houtsoort voor jouw volgende project!