Zelf een wasmachine ombouw maken

Wil je zelf een wasmachine ombouw maken? Met een goede voorbereiding creëer jij een meubel waarmee je alle kanten op kunt. Bij OPMAATZAGEN.nl helpen we je graag met het perfect op maat zagen van het plaatmateriaal voor deze klus. Lees in dit artikel precies hoe je een wasmachine ombouw op maat maakt! 

In dit artikel: 

Hoe maak je zelf een wasmachine ombouw?

Zelf een wasmachine ombouw maken is erg handig. Het brengt orde en structuur aan in je waskamer, badkamer, zolder of op welke plaats jouw wasmachine dan ook staat. Het ziet er een stuk netter uit, je werkt lelijke in het zicht lopende leidingen weg, en het zorgt ervoor dat je de loze ruimte rondom jouw wasmachine en wasdroger veel beter benut. 

Als je een wasmachine ombouw maakt, kun je helemaal zelf bepalen hoe het eruit komt te zien. Misschien wil je alleen een simpele ombouw met een plank om je was op te vouwen. Of ga je voor een ombouw met lades en een kraan en gootsteen? Het is jouw project, dus jouw keuze. 

Welke keuzes je ook maakt, in dit artikel helpen we je op weg.

Waarvoor gebruik je een wasmachine ombouw op maat?

Zoals we hiervoor al aanstippen, kun je dit DIY-project zo eenvoudig en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Waarvoor wil je je wasmachine ombouw gebruiken? Zet je alleen je wasmachine erin of ook je wasdroger? En komen ze naast elkaar te staan of bovenop elkaar? 

Wil je een mooie plank bovenop om de was te kunnen opvouwen? Wil je je wasmiddelen en wasverzachter kwijt kunnen in een kastje naast of boven de ombouw? Misschien wil je je ombouw combineren met een koelkast, zoals één van onze klussers heeft gedaan. Of ga je toch voor een ombouw met ruimte voor een wasmand

Weet jij al hoe jouw ombouw eruit moet komen te zien? 

Kan een wasmachine in de een kast?

Een veelgehoorde vraag is of een wasmachine in een afgesloten kast gezet kan worden. In principe kan dat, maar je moet er wel voor zorgen dat de warmte en de waterdamp goed afgevoerd kunnen worden. 

Zorg dus, als je je wasmachine in een afgesloten kast plaatst, dat je de kast heel goed ventileert. 

Welke spullen heb je nodig om een wasmachine ombouw te maken?

Tijd om aan de slag te gaan met de ombouw voor je wasmachine of wasdroger. Leg de volgende spullen alvast klaar, voordat je begint aan je klus: 

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: voor de tekening van je DIY-project
  • Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je materiaal te draaien
  • Houtlijm: kun je nodig hebben om verschillende platen met elkaar te verlijmen
  • Grondverf, randsealer, lak: kies je voor een houtsoort die afgewerkt moet worden, dan heb je grondverf, lak en eventueel randsealer nodig
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om goed in te meten hoe groot jouw wasmachine ombouw moet worden
  • Waterpas: een wasmachine hoeft niet persé waterpas te staan, maar het kan natuurlijk geen kwaad
  • Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden raden we in dit geval RVS-schroeven aan 

Hoe maak je een tekening voor een wasmachine ombouw?

Voordat je echt gaat beginnen en al het op maat gezaagde hout in onze webshop bestelt, is het handig een tekening of schets te maken van je project. Inmiddels heb je als het goed is nagedacht over hoe jouw wasmachine meubel eruit moet komen te zien, dus weet je of je rekening moet houden met extra planken of ruimte voor bijvoorbeeld je wasmand. 

Een schets kun je heel eenvoudig maken met een potlood, gummetje en ruitjespapier. Door je project te schetsen dwing je jezelf om goed na te denken over elk element van je wasmachine ombouw. 

Eéén van die elementen is de verbinding van de hoeken: hoe ga je dat doen? Gebruik je hoekankers of schroef je de platen direct aan elkaar vast? Je kunt er ook voor kiezen je plaatmateriaal door ons in verstek te laten zagen. Zo creëer je mooie, onzichtbare verbindingen. Bekijk onze afwerkingsmogelijkheden voor meer informatie. 

Een ander belangrijk element is het openen van je trommel. Zorg dat je ontwerp waarborgt dat je de trommel van je wasmachine eenvoudig kunt openen. Als je je wasmachine te diep inbouwt, kun je mogelijk je trommel niet ver genoeg openen. En dat zou jammer zijn. 

Uiteindelijk werk je je schets zo uit dat je de exacte maten van al je materialen weet. Aan de hand van deze lijst kun je je plaatmateriaal in onze webshop bestellen. Zo hoef jij thuis je hout niet meer te zagen: dat scheelt! 

Tip: je kunt bij je bestelling elke plank van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort. 

Zorg voor een stabiele ondergrond

Houd bij je ontwerp ook rekening met de bodem van je ombouw. Zet je de wasmachine straks gewoon op de vloer of maak je een verhoging? Het is in elk geval belangrijk dat je wasmachine stabiel staat, op een rechte ondergrond dus. Dat hoeft niet persé waterpas te zijn. Maar, je wilt niet dat je wasmachine tijdens het centrifugeren gaat ‘lopen’ en je hele ombouw uit elkaar trilt. 

Die stabiele ondergrond kun je bijvoorbeeld creëren door een aantal stevige balken onder je wasmachine te plaatsen, zoals klusser Kim dat in haar wasmachine project gedaan heeft.

Hoe diep is een wasmachine kast?

De meeste wasmachines en wasdrogers hebben standaardmaten. Die maten zijn 60,0 cm voor de breedte en 85,0 voor de hoogte. De diepte van de machines varieert per model, maar is meestal tussen de 70,0 en 80,0 cm. 

Voordat je aan je project begint, is het dus raadzaam om je was- en droogmachine goed op te meten. Houd daarbij aan de achterzijde ook rekening met de aan- en afvoerslangen en andere uitstekende elementen. 

Welk hout gebruik je voor een wasmachine ombouw?

Voor een wasmachine ombouw kun je verschillende plaatmaterialen gebruiken. Elk materiaal heeft zo zijn eigen typerende kwaliteiten. Let er goed op dat het hout van jouw keuze bestand is tegen vocht. Of impregneer het zelf dusdanig dat het vochtbestendig wordt. 

Bij onze klussers zien we voor een wasmachine ombouw vaak het gebruik van MDF,  underlayment, multiplex en  timmerpaneel terug. 

Multiplex

Multiplex is een mooie, veelzijdige plaat die gemakkelijk te bewerken is. Ideaal voor het maken van meubels, kast en een ombouw voor de wasmachine. In ons assortiment vind je multiplex varianten die geschikt zijn voor vochtige ruimtes, mits ze behandeld worden.

Underlayment

Werd underlayment ooit alleen gebruikt als ondervloer, inmiddels is dit sterke plaatmateriaal met vuren fineerlaag helemaal in trek voor meer decoratieve toepassingen. Hoewel de verlijming vochtwerend is, is het hout zelf niet beschermd. Daarom raden wij underlayment niet aan voor gebruik in vochtige ruimtes, tenzij je het behandelt met een impregneermiddel. Underlayment geeft een mooi eigen karakter aan je ombouw!

Vochtwerend MDF

MDF-platen zijn zo ongeveer de meest veelzijdige plaatmaterialen die er zijn. Het is in enorm veel varianten beschikbaar en is eenvoudig te bewerken. MDF splintert niet. In ons assortiment vind je ook MDF-platen die bestand zijn tegen vocht. Dat is natuurlijk wel aan te raden in een natte ruimte.

Timmerpaneel

Timmerpanelen zijn zeer geschikt voor het maken van meubels, maar ook voor een ombouw voor de wasmachine. Een timmerpaneel is gemaakt van massief hout, wat een warme en natuurlijke uitstraling geeft. Kijk wel goed in ons assortiment welke varianten vochtbestendig zijn.

MDF vochtwerende platen

Betonplex

Wil je een ombouw met een hele andere uitstraling, dan kun je ook kiezen voor een plaatmateriaal als betonplex. Betonplex bestaat uit multiplex met een speciale kunststof laag (fenol) aan de boven- en onderkant. Dit is een zeer gladde en watervaste laag. Het geeft je wasmachine ombouw een heel andere uitstraling. 

Zorg bij het gebruik van betonplex wel dat je de kopse kanten goed behandelt met een randsealer.

Betonplex op maat gezaagd

Voorbeelden van ombouw voor wasmachine

Onze klussers hebben het goede voorbeeld gegeven en zijn aan de slag gegaan met een wasmachine ombouw. De resultaten delen we hier graag met je. Misschien brengt het jou op een goed idee voor je eigen project. 

Jaco maakte deze ombouw van grenen timmerpanelen in zijn keuken. Stefan gebruikte voor zijn wasmachine ombouw  underlayment en maakte er een handig vakje naast voor wasmiddel en andere spullen. 

Wasmachineombouw van grenen timmerpanelen, door Jaco

Dat je naast je ombouw voor de wasmachine en droger ook een hele kast voor kinderspullen kunt maken, laat Kim ons zien. Met multiplex berken heeft ze een mooi kastje met deuren naast de wasmachine gemaakt. 

Wasmachine ombouw met kast van berken multiplex, door Kim

Eenvoud kan ook mooi zijn: Nick bevestigde drie eiken timmerpanelen met hoekverbindingen aan elkaar. Hij werkte zijn ombouw mooi af met transparante olie. Ook eenvoudig, maar functioneel, is dit project van Arjaan, die underlayment voor een ombouw gebruikte. Hier nog een project waarbij underlayment is gebruikt. 

Maak wassen een stuk gemakkelijker met een wasmachine meubel op maat! Door Arjaan

Dion maakt een ombouw met MDF-platen en bouwde daarmee de wasmachine en droger mooi in onder het schuine dak. 

DIY: ombouw voor wasmachine en meterkast, door Dion

Voor de klussers die van hun ombouw echt iets speciaals willen maken, hebben we nog de voorbeelden van Michael en Roel. Michael maakt een wasmachine ombouw en combineerde dat met drie mooi afgehangen kastdeurtjes. Roel ging nog een stapje verder en bouwde een ombouw met daarin plaats voor 2 lades, een spoelbak en een kraan. 

Wasmachine ombouw met spoelbak en kraan, door Roel

Aan de slag met jouw eigen ombouw

Wil je zelf aan de slag met een ombouw voor je wasmachine of wasdroger? We hopen je met de tips in dit artikel een eind op weg te helpen. 

In onze webshop kun je het benodigde plaatmateriaal voor jouw klus op de millimeter nauwkeurig laten zagen. Dat scheelt jou een hoop werk, botte zagen en zaagsel. Wel zo makkelijk! 

Tot slot nog een tip, zoals Dion in zijn project aangeeft: "Volgende keer bestellen we alles in gegrond MDF, want dat scheelt echt een berg werk." We geven het maar even mee. 

Veel succes met het zelf maken van een wasmachine ombouw! 

Start direct met bestellen!