- OPMAATZAGEN.nl
- Klustips
Klustip: zelf onzichtbare houtverbindingen maken
Klustip: zelf onzichtbare houtverbindingen maken
Voordat je materiaal gaat bestellen bij OPMAATZAGEN.nl is het verstandig om na te denken over de manier waarop je het gaat monteren, over de houtverbindingen. Ga je schroeven gebruiken? Deuvels? Of lijm? Lees onze klustips over welke accessoires je hiervoor kunt gebruiken en bij OPMAATZAGEN.nl gemakkelijk mee bestellen.
Schroeven gebruiken
Delen aan elkaar bevestigen met schroeven is niet onzichtbaar. Het is een snelle en stevige manier om onderdelen aan elkaar te verbinden. Maar als je geen schroeven wilt zien, zullen deze wat dieper in het hout geboord moeten worden, zodat de gaten later dicht geplamuurd kunnen worden.
Bij schroeven is het altijd aan te raden om eerst een gat voor te boren. Dit zorgt ervoor dat het hout minder snel splijt. Ga er hierbij vanuit dat je een boor gebruikt die 1 tot 1,5 mm kleiner is dan de maat van de schroef, anders zit de schroef niet stevig genoeg vast. Dus als je bijv. schroeven gebruikt in de maat 4.0 x 30, gebruik dan een 3mm boortje. Om de schroef mooi in het hout te laten verzinken kun je ook nog een verzinkboor gebruiken, zodat de kop van de schroef hierin valt en het gat later mooi egaal geplamuurd kan worden.
Bekijk ons assortiment schroeven
Of toch liever verlijmen
Deze houtverbindingen klustip zijn we in de basis allemaal bekend mee: Lijmen. Deze wordt nog makkelijker wanneer je ervoor gekozen hebt om het materiaal in verstek te (laten) zagen. Om lange zijden aan elkaar te lijmen, is het handig om textieltape (duct tape) te gebruiken. Leg hiervoor de twee zijden die je gaat verlijmen tegen elkaar aan, zodat de buitenkant naar boven gericht is. Plak over de gehele lengte, precies over de naad, een stuk textiel tape en plak ook nog wat stukken tape in tegengestelde richting voor de stevigheid. Draai vervolgens de planken om, zodat de te verlijmen onderdelen boven liggen. Nu kun je de lijm aanbrengen en direct de zijden tegen elkaar aan vouwen. Je kunt lijmklemmen gebruiken om het geheel goed bij elkaar te klemmen, of nog meer tape gebruiken om de onderdelen op hun plek te houden tijdens het drogen.
Welke soort lijm?
Er is veel keuze op het gebied van lijm! Wanneer gebruik je nu welke variant? Als eerste is er houtlijm. Deze is verkrijgbaar in D2, D3 en D4. Het cijfer achter de letter D geeft aan in welke mate de lijm vochtwerend is. D2 is niet vochtwerend en is dus voor gebruik binnenshuis. D3 is vochtwerend en kan gebruikt worden in bijvoorbeeld de badkamer. D4 is watervaste lijm en kan ook gebruikt worden voor toepassingen die buiten komen te staan. Daarnaast zijn de verschillende soorten lijm ook te verkrijgen in een sneldrogende of ‘normale’ variant. De sneldrogende variant lijkt aantrekkelijk om te gebruiken, maar als er veel gelijmd moet worden, betekent dat ook dat je heel snel te werk moet gaan om te voorkomen dat de lijm te snel droogt!
Een andere soort lijm is constructielijm. Deze lijm is een bruislijm, die een vullend vermogen heeft. Deze lijm is bijvoorbeeld erg geschikt voor het verlijmen van verstekverbindingen. De lijm zal eventuele oneffenheden opvullen, waardoor de verbinding helemaal strak opdroogt. Constructielijm is ook verkrijgbaar in een Tix variant. Tix staat voor tixotroop en houdt in dat de substantie wat taaier is dan vloeibare lijm. Een stof die tixotroop is, wordt wat meer vloeibaar wanneer je deze schudt (ter vergelijking: ketchup is hier ook een voorbeeld van). Bij lijmen is het handig om een tix lijm te gebruiken als je verticaal werkt.
Constructielijm die uit de verbinding komt is gemakkelijk weg te steken met een bijtel als deze eenmaal is uitgehard. Even opschuren en de verbinding is helemaal strak! Het is een goed teken als de lijm uit de verbinding wordt geperst. Dit betekent dat er in ieder geval voldoende lijm is gebruikt en genoeg druk op staat. Houtlijm kun je gemakkelijk verwijderen met een vochtige doek.
High Tack is een lijm met een wat dikkere structuur. Deze lijm hecht direct goed op het materiaal en hierbij is het niet nodig om het materiaal te klemmen. De zogenaamde aanvangshechting is dus zeer hoog. Deze lijm is geschikt voor bijvoorbeeld het lijmen van plinten, dorpels of andere delen die niet (goed) geklemd kunnen worden.
Spijkers gebruiken
Wil je houtverbindingen met dun materiaal maken, onze klustip luidt dan: Gebruik spijkers! Spijkers zijn een goede optie wanneer je werkt met dun materiaal. Voor de achterwand van een kast kun je bijvoorbeeld hardboard gebruiken, dat je kunt bevestigen met spijkers. Gebruik bij het spijkeren van dun materiaal niet te dikke spijkers, dan kan het hout gaan splijten. Een spijkermaat van 1,2 x 20 mm is een goede keuze. Plaats de spijkers op ongeveer 20,0 cm afstand van elkaar voor een sterke verbinding.
Deuvelverbinding maken
De deuvelverbinding is een relatief eenvoudige verbinding waarbij er deuvels (pennen) in tegenover elkaar geboorde gaten geplaatst worden. Hierbij is het van belang om secuur te werk te gaan, want het is erg belangrijk dat de gaten van de verschillende onderdelen op precies dezelfde plek zitten én recht geboord zijn, anders wordt de verbinding scheef.
Klustips: houtverbindingen maken
Nu jij al onze klustips over het maken van houtenverbindingen hebt gelezen zou jij helemaal klaar moeten zijn om aan jouw klus te kunnen beginnen. Veel klusplezier!