Klantenservice
Hoe kunnen we je helpen?
Automatische zaagschema's
Onze webshop genereert en optimaliseert automatisch zaagschema’s wanneer je voor het type 'per gezaagde hele plaat' kiest. Lees hier meer over hoe je bestelt via onze configurator. Je neemt in dat geval de hele plaat af, en die kan je indelen zoals jij dat wilt. Maar hoe werkt dat? Dat lees je hier!
Wat is optimaliseren?
Het automatisch optimaliseren van zaagschema’s uit een (houten) plaat is een proces waarbij gebruik wordt gemaakt van software en algoritmen om de meest efficiënte manier te bepalen voor het zagen van verschillende stukken uit een enkele houten plaat. Dit proces helpt materiaalverspilling te verminderen en de kosten te verlagen. Via onze webshop hoef jij je geen zorgen te maken om het zaagschema, wij optimaliseren dit voor jou. Hierbij houdt het direct rekening met alle criteria om een professioneel gezaagd item te kunnen realiseren.
Voorlopig voorbeeld zaagschema inzien
Om je te helpen bij het indelen van een plaat, kan je het voorlopig voorbeeld zaagschema inzien. Zo kan jij zien welke stukken nog vrij zijn en deze verder inzetten. Het zaagschema inzien doe je eenvoudig via de winkelwagen via de link 'Bekijk zaagschema'.
Waarom een voorlopig voorbeeld schema?
Het berekenen van de schema's kost normaal gesproken veel tijd omdat alle zaagsnedes zorgvuldig gecalculeerd worden. Wij hebben we een snelle variant ontwikkeld die tot 90% nauwkeurig de zaagschema's genereert op basis van de door jou opgegeven stukken.
Reststuk groottes kunnen afwijken of ontbreken
De reststukken en indeling van de rest worden niet in dit schema uitgerekend. Hierdoor kunnen de groottes van de reststukken afwijken van het zaagschema wanneer je ze niet als losse items toevoegt. Wil je de stukken daadwerkelijk in dat formaat ontvangen? Voeg deze dan toe als item. Reststukken korter of minder breed dan +/- 15,0 cm worden niet meegeleverd.
Criteria om rekening mee te houden bij het samenstellen van je eigen zaagschema
Dikte van het zaagblad
We gebruiken voor verschillende houtsoorten andere type zaagbladen. Het ene hout is namelijk harder dan het andere hout, wat resulteert in een ander type zaagblad. Elk zaagblad heeft zijn eigen dikte. De dikte van het zaagblad is een belangrijk criterium tijdens het optimaliseren. Wil je graag zelf een zaagschema berekenen? Reken dan met een zaagblad breedte van 4 mm, zo reken je nooit mis!
Benodigde marge om strakke randen te realiseren
Strakke randen zijn essentieel voor de meeste projecten. Daarom houden we verschillende type marges aan tijdens het optimaliseren. Hieronder de meestvoorkomende:
- Schoonzagen: Elke hele plaat die uit de stelling gehaald wordt, wordt eerst schoon gezaagd. Dit betekent dat er per zijde 1,5 cm afgezaagd wordt (3,0 cm rondom), zodat we zeker weten dat we haakse hoeken en strakke randen kunnen realiseren.
- Speciale vormen: Voor speciale (ronde) vormen zagen we eerst een rechthoekige vorm met een marge van 1,0 cm per zijde.
- Speciale randafwerkingen: Voor diverse afwerkingen, waaronder verstek, rekenen we een extra marge zodat we later de randafwerking strak en precies op maat kunnen realiseren.
Beschikbare plaatmaten
Wij optimaliseren met verschillende plaatmaat groottes. Zo zoeken we altijd de kleinste plaatmaat waar al jouw gespecificeerde stukken in passen.
Hoe werkt het optimaliseren?
- Specificatie van de items: Eerst moeten de afmetingen en het aantal benodigde houten stukken gespecificeerd worden. Dit omvat lengte, breedte, en in sommige gevallen de nerfrichting van het hout.
- Inventarisatie van beschikbare plaatmaten: De afmetingen van de beschikbare plaatmaten worden geïnventariseerd.
- Genereren van een voorlopig voorbeeld zaagschema: Met de input van de eerste twee stappen wordt zaagoptimalisatiesoftware toegepast. Deze software maakt gebruik van complexe algoritmen om de meest efficiënte manier te berekenen om de vereiste stukken uit de beschikbare houten platen te zagen. De software houdt rekening met de volgende criteria:
- Dikte van de zaagsnedes / het zaagblad
- Marge voor schoonzagen
- Benodigde marge om strakke randen te realiseren
- Aanpassingen: Voor elk item dat je toevoegt, wordt opnieuw geoptimaliseerd. Zo zorgen we altijd voor het meest optimale schema!
Voordelen van automatische zaagschema optimalisatie
- Vermindering van verspilling: Door het materiaalgebruik te maximaliseren, wordt afval geminimaliseerd.
- Kostenbesparing: Minder verspilling resulteert in lagere materiaalkosten.
- Tijdbesparing: Het automatiseren van het planningsproces bespaart aanzienlijke tijd vergeleken met handmatige methoden, en daardoor ook weer in kosten.
- Verbeterde precisie: Software kan nauwkeuriger berekeningen maken dan mogelijk is met handmatige methoden omdat het rekening houdt met alle criteria die nodig is om het materiaal te zagen.
OPMAATZAGEN.nl zorgt voor een optimaal zaagschema
Het automatisch optimaliseren van zaagschema's is een geavanceerd proces dat de efficiëntie aanzienlijk verbetert. Door geavanceerde software en algoritmen te gebruiken, werken we samen materiaalverspilling te verminderen en kosten te besparen.