- OPMAATZAGEN.nl
- Hout en plaatmateriaal
- HPL
MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz
Productinformatie
- Hard, slijt- en stootvaste toplaag
- Klaar voor intensief gebruik
- Gemakkelijk schoon te houden
- Één op één kleurkoppeling met ABS en melamine
- Alleen voor gebruik binnenshuis
- Wordt standaard zonder afgewerkte randen geleverd
Beschrijving
MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz is een decoratieve plaat met MDF Vochtwerend als drager. Het wordt vaak gebruikt voor keukenmeubels, badkamermeubels of andere toepassingen in vochtige ruimtes. De HPL toplaag zorgt ervoor dat je dit plaatmateriaal niet meer hoeft te schilderen en maakt dat dit plaatmateriaal gemakkelijk in onderhoud is. HPL is ten opzichte van melamine ook een veel krasvaster en beter bestand tegen slijtage, waardoor het zich ook goed leent voor horizontale toepassingen zoals tafelbladen en bureaus. MDF Vochtwerend V313 meubelpaneel met een HPL toplaag is beschikbaar in verschillende kleuren en structuren.
Configureer MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz
Hulp nodig bij bestellen?
Productinformatie
- Hard, slijt- en stootvaste toplaag
- Klaar voor intensief gebruik
- Gemakkelijk schoon te houden
- Één op één kleurkoppeling met ABS en melamine
- Alleen voor gebruik binnenshuis
- Wordt standaard zonder afgewerkte randen geleverd
Beschrijving
MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz is een decoratieve plaat met MDF Vochtwerend als drager. Het wordt vaak gebruikt voor keukenmeubels, badkamermeubels of andere toepassingen in vochtige ruimtes. De HPL toplaag zorgt ervoor dat je dit plaatmateriaal niet meer hoeft te schilderen en maakt dat dit plaatmateriaal gemakkelijk in onderhoud is. HPL is ten opzichte van melamine ook een veel krasvaster en beter bestand tegen slijtage, waardoor het zich ook goed leent voor horizontale toepassingen zoals tafelbladen en bureaus. MDF Vochtwerend V313 meubelpaneel met een HPL toplaag is beschikbaar in verschillende kleuren en structuren.
Product eigenschappen
Toepassingen
- Badkamers
- Keukens
- Meubels
- Interieur
- Kasten
- Ombouw
- Projectinrichting
- Kantoormeubilair
MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz online op maat bestellen
Een badkamermeubel, tafelblad of legplank maken? Ga voor meubelpaneel en bestel HPL meubelpaneel online tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.
MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz: wat is dat?
Zoals de naam al doet vermoeden worden meubelpanelen vooral gebruikt voor het produceren van meubels. In dit geval gaat het om een dragerplaat net HPL toplaag. HPL meubelpanelen worden veel toegepast in de meubelindustrie en winnen aan terrein door de veelzijdige texturen, kleuren en mogelijkheden qua toplagen. Het voordeel van HPL plaatmateriaal, ten opzichte van gemelamineerd, is dat het alle eigenschappen van melamine bevat maar dan steviger.
Meubelpanelen met melamine zijn al erg weerbaar, maar door de productiemethode en hoge dichtheid van HPL krijgt het materiaal nog sterkere eigenschappen. Een HPL toplaag is waterafstotend, krasvast, makkelijk af te nemen met een doekje en tot op zekere hoogte hittebestendig. Eigenschappen die erg prettig zijn bij elke interieurtoepassing waar intensief gebruik en slijtage een grote rol spelen.
In het kort nog een keer de voordelen van HPL plaatmateriaal:
- Direct gebruiksklaar
- Sterk en waterafstotend
- Vaste kleurstelling
- Ruime keuze aan kleuren en texturen
- Één op één kleurkoppeling met ABS en melamine
- Kras en stootvast
HPL & melamine: wat is het verschil?
De termen HPL en melamine zien we veel gebruikt worden bij meubelpanelen. Beide toplagen zijn kunststof en worden met de computer samengesteld waardoor de producent, ten opzichte van fineer, een betere controle over de kleur en textuur heeft. Maar wat onderscheidt deze twee veelgebruikte toplagen nou van elkaar? We zetten het even voor je op een rijtje.
HPL
HPL staat voor High Pressure Laminate. Het wordt gemaakt door verschillende papierlagen samen te persen met een thermohardende kunsthars. HPL is dikker dan melamine waardoor het materiaal kras en stoot-vast is. Buitenshuis zien we HPL vaak als bekleding van gebouwen. Dit komt door de duurzame eigenschappen die HPL met zich meebrengt. Door hoge Uv-bestendigheid, de stootvaste en waterafstotende eigenschappen leent HPL zich uitstekend voor dit soort toepassingen. Het gaat bij situaties buitenshuis wel om HPL compactplaten waarvan de plaat uit enkel HPL bestaat om duurzaamheid in extreme omstandigheden te waarborgen.
Maar ook voor binnenshuis kan HPL een uitstekende keuze zijn. In situaties binnen zien we HPL vaak gebruikt worden in combinatie met melamine op een dragerplaat. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een badkamermeubel waarvan de omlijsting in een drager met melamine wordt uitgevoerd en de deurtjes in drager met HPL. Deze combinatie wordt dan vooral bepaald op basis van de intensiviteit van het gebruik van de onderdelen. Waarom maken we dan niet het hele meubel van HPL vraag je je waarschijnlijk af? Om één simpele reden: De prijs. Hoewel HPL erg duurzaam en universeel te gebruiken is, hangt er in verhouding tot melamine wel een steviger prijskaartje aan.
Melamine
Melamine is een populaire keuze als het gaat om decoratieve toplagen. Ten opzichte van fineer heeft het als voordeel dat het direct gebruiksklaar is en gemakkelijk schoon te houden is. Daarnaast heeft melamine een hoge Uv-bestendigheid en kan het wat meer verdragen dan fineer. Melamine heeft bijna altijd een zuivere kleurkoppeling met HPL en ABS banden in dezelfde productlijn. Zo kunnen ze qua kleur en textuur naadloos gecombineerd worden.
De keuze voor melamine wordt vaak bepaald aan de hand van twee factoren: prijs en gemak. Het materiaal zorgt ervoor dat complete ruimtes vaak binnen no-time afgewerkt kunnen worden en het vergt weinig tot geen onderhoud. Melamine is over het algemeen een goedkopere oplossing dan de meeste fineer en HPL platen. Daarentegen is melamine ook wel minder sterk dan HPL en dus niet geschikt voor bijvoorbeeld werkbladen.
Melamine wordt vooral gebruikt als wandbekleding, omlijsting van badkamer of keukens, vakkenkasten of Tv-meubels. Voor elke toepassing waar geen intensieve aanraking of wrijving plaatsvindt en decoratieve eigenschappen een belangrijke factor zijn, is melamine de juiste keuze. Door melamine met HPL te combineren kunnen prachtige, maar ook zeer praktische meubels gebouwd worden.
Op maat gezaagde UNILIN Evola HPL panelen
Er zijn verschillende producenten van plaatmateriaal met een HPL toplaag. UNILIN is hier één van. UNILIN biedt een ruime keuze aan kwalitatieve dragerplaten met HPL als toplaag. Met de originele designs en structuren van UNILIN springt je project meteen in het oog. Geïnspireerd door mode, kunst en de ongerepte natuur, biedt de collectie je enorme creatieve vrijheid. Dankzij één op één kleurkoppeling kunnen de melamine, HPL en het ABS-band van de Evola collectie perfect gecombineerd worden.
Deze kleurkoppeling zorgt ervoor dat jouw project de kracht van melamine en HPL kan combineren zonder dat er ook maar enig kleurverschil te zien is. De HPL toplaag biedt dankzij de sterke weerbaarheid een mooi alternatief op plekken waar melamine geen of onvoldoende stevigheid kan bieden. Elke ruimte kan nu, ongeacht de omstandigheden, aangekleed worden met duurzame en fraai ogende decoratieve materialen. Naast UNILIN zijn onder andere Pfleiderer of Egger grote producenten van HPL plaatmateriaal. Maar er zijn er veel meer!
Drager van vochtwerend MDF
Dit meubelpaneel heeft vochtwerend MDF, of MDF Vochtwerend V313, als drager. Vochtwerend MDF is een krachtpatser en erg veelzijdig. Het materiaal splintert niet, heeft een hoge buigsterkte en heeft een harde persing. MDF is sterker dan spaanplaat, en gaat langer mee. MDF V313 Vochtwerend heeft een hardere en langere persdichtheid dan regulier MDF. Daarom maakt dit paneel extra geschikt als kastdeurtjes voor in vochtige ruimtes of in de keuken.
Een duurzame keuze
MDF Vochtwerend V313 plaatmateriaal wordt gezien als een duurzame keuze. De vezels (houtstof) wordt samen met hars tot een stabiele plaat geperst. De kwaliteit is afhankelijk van de persdruk en persduur. Wij leveren enkel MDF met vochtwerende eigenschappen van hoge kwaliteit.
De verschillende varianten van UNILIN Evola HPL panelen
De UNILIN Evola productlijn biedt op melamine, ABS en HPL een grote variatie aan structuren en kleuren. Door de constant vernieuwende productiemethodes zijn sommige texturen bijna niet meer van echt te onderscheiden! De vele texturen en structuren van UNILIN Evola kunnen overweldigend zijn. Maar er zit een handige structuur in de productnamen. Zo verwijst de eerste letter/nummer combinatie altijd naar een bepaalde kleur. Dit wordt ook wel de UNILIN code genoemd. De tweede letter/nummer combinatie gaat over de structuur, daarnaast heeft het geheel ook een omschrijvende naam. Om de juiste keuze te maken voor jouw project is het handig je hier in te verdiepen. Wil je alles weten over de betekenis en de naamopbouw van UNILIN Evola? Lees dan verder in dit artikel over de naamstructuur van UNILIN.
UNILIN Evola sample service
Ben je benieuwd naar dit materiaal? Bestel een sample op de website van UNILIN. Beoordeel het materiaal en laat het vervolgens op maat gezaagd thuisbezorgen door dé online zagerij.
Beschikbare diktes van MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz
De beschikbare diktes van MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz kies je gemakkelijk via de productconfigurator.
Bewerken van MDF-platen met een HPL toplaag
De kern van dit plaatmateriaal is MDF Vochtwerend V313. MDF Vochtwerend V313 is gemakkelijk te bewerken en monteren. Frees of zaag je MDF Vochtwerend V313, dan splintert het materiaal niet, maar door de HPL toplaag vraagt het bewerken iets meer aandacht. Scherp en fijngetand gereedschap is van belang. Over het algemeen wordt gezegd dat HPL en hardhout dezelfde bewerking vereisen. Een metaalboor of zaag is dus voldoende maar er zijn ook speciale HPL boren verkrijgbaar. Laat het zaagwerk in ieder geval aan ons over, zo heb je gegarandeerd een strak resultaat! Door het zagen liggen de randen wel 'open'. Deze moeten nog afgewerkt worden, dit kan met ABS band.
HPL is een afgewerkte toplaag. Het voordeel hiervan is dat je het niet meer hoeft te schilderen of af te werken. Plan daarom de montage vooraf: de verbindingen kan je naderhand lastiger wegwerken. Denk hier bijvoorbeeld aan montage vanaf de onderkant of de binnenkant zodat schroefgaten en bevestigingspunten niet of minder zichtbaar zijn.
Specifieke toepassingen van MDF-vochtwerend met een HPL toplaag
MDF Vochtwerend V313 met een HPL toplaag is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. De homogene opbouw maakt MDF Vochtwerend V313 in vergelijking tot ander plaatmateriaal minder gevoelig voor krimpen en uitzetten bij wisselende temperaturen. Door de speciale verlijming is MDF Vochtwerend V313 is het materiaal uitermate geschikt voor ruimtes waar luchtvochtigheid een bepalende factor is. De HPL toplaag zorgt ervoor dat het paneel stoot en krasvast is. HPL is hiermee bestand is tegen intensief gebruik en daarom naast een decoratieve toepassing ook geschikt voor bijvoorbeeld werkbladen.
MDF Vochtwerend V313 met een HPL toplaag bij uitstek geschikt voor tafelbladen, keukenkastjes, aanrechtbladen en bureaubladen. Het is heel populair voor het maken van meubels in het algemeen. Dus laat je niet beperken door deze lijst met voorbeelden!
Alternatieven voor meubelpaneel
Is MDF Vochtwerend V313 HPL UD81 CST Quartz toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wil jij het plaatmateriaal in een groter formaat of in een specifieke (RAL) kleur hebben? Bekijk dan ook MDF lakdraagfolie. Dit plaatmateriaal verf je gemakkelijk met in jouw favoriete kleur. Of bekijk onze andere gemelamineerde meubelpanelen: